Divat a munka világában

Az élet minden területén folyamatosan váltják egymást a különböző időszakok, legyen szó művészetről, háborúról, technológiáról vagy bármiről. A munka világában mindig az aktuális igényekre próbálunk reagálni, vagy az éppen felkapott trendeket követni, így lett például rengeteg jogász, vagy kommunikációs szakember feleslegesen, és így tanulnak ma rengetegen programozónak, vagy mérnöknek nagyon hasznosan. Miközben pedig támogattuk mindenki továbbtanulását és azt, hogy mindenki egyetemre való, kicsit elfeledkeztünk a szakemberekről és a szakmunkákról, illetve ezek megbecsüléséről és megfizetéséről. Nyugati szomszédaink azonban nem így vannak ezzel, ennek köszönhetően újra népszerű szakma például a hegesztő, az itthoni végzettség ingyenes megszerzését követően jó pénzeket lehet kaszálni, barátságos körülmények között Németországban, vagy Ausztriában. Nem csoda, hogy sokan választják tehát ezt a trendi pályát és ezt az életutat. Vannak azonban, akik mégis úgy döntenek, hogy itthon maradnak és vállalatoknál, vagy akár “maszekban” dolgoznak.

De mi is kellhet egy hegesztőnek a munkájához?

Nos elárulom, mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki többféle eljárással szeretne profi szinten dolgozni otthoni körülmények között. Mindenek előtt szükség van hegesztőgépekre, a különböző eljárásoknak megfelelően akár többfélére is (MIG/MAG gép, TIG gép, bevont elektródás gép, stb…). Elengedhetetlen továbbá a biztonságos, minőségi védőruházat, amelynek kulcseleme a hegesztőpajzs és a kesztyű. Különböző eljárásokhoz különböző anyagú kesztyű kell, így például a TIG (AVI) eljárás finomabb mozgásokat igényel, ezért egy vékonyabb, jobban kézreálló báránybőr kesztyűt szoktak hozzá használni, míg a MIG/MAG eljárások esetében a nagyobb hőhatások miatt és persze a finom mozdulatok kisebb szerepének köszönhetően vastagabb, marhabőr kesztyűt szoktak használni. És ami még nélkülözhetetlen természetesen minden, ami fogyó eszköz: a hozaganyag / hegesztőanyag / volfrámelektróda / bevont elektróda, na és persze a védőgázok. Hegesztés során a védőgázoknak kulcsfontosságú szerepük van, hiszen ezek azok, amik ívstabilitást biztosítanak és védik a varratot a levegő oxigénjétől. Bővebben ne menjünk bele, nem kell, hogy kiderüljön, hogy nem csak a divathoz értek. 🙂

co2 palack

Védőgázként többféle gáz és gázkeverék használható, mint például az argon, a hélium vagy éppen a szén-dioxid. Egy nagyobb üzemben egyértelmű, hogy ezeknek ki van építve egy csőhálózat, és a hegesztőállomásokon csak rá kell csatlakozni egy reduktorral (nyomáscsökkentő). Azonban otthoni, “garázs” körülmények között a gázpalackok használata az elterjedt, teljesen logikus módon. Na és hogy lehet ezekhez hozzájutni? Például co2 palack Budapest területén és az agglomerációban igen könnyen beszerezhető kedvező házhoz szállítási feltételekkel. De persze ugyanez elmondható a többi gázra, gázkeverékre is, többféle méretben és kiszerelésben kaphatók, mindenki könnyedén megtalálhatja tehát, amire szüksége van. Ha pedig már rendelkezünk palackkal, lehetőség van töltésre. Mindennek a tetejébe a kiszállítás a megrendelést követően akár már 2-4 óra alatt végbe mehet. Összességében tehát Budapest és környezetében érdemes tőlük co2 palackot rendelni. Ha pedig nem házi maszekolásról van szó, hanem ipari méretekről, akkor sincs gond, hiszen a gázpalack futártól nagyobb mennyiségben is lehetőség van a palackok rendelésére. Nincs más teendő, mint visszahívást kérni tőlük és már érkeznek is a megfelelő palackok.

Összegezve tehát érthető, hogy miért pörgött fel újra a hegesztő szakma, azonban ha valaki otthon akar ezzel foglalkozni bizony komoly költségekkel számolhat a belevágás pillanatában. A folyamatosan fogyó anyagok tekintetében pedig érdemes követni a trendeket, ha úgy tetszik a divatot és onnan rendelni, ahonnan mindenki más, akár co2 palackot, akár hozaganyagot, akár elektródát. Na de elég a tudományos okoskodásból, mert már nagyon eltávolodtunk a Guccitól és Pradatól!