Divatjamúlt autómosás

A „divat” és a „trend” szó jelentései mára kezdenek egészen összemosódni: míg korábban csak az öltözködési stílusok kifejezésére használtuk a „divatos” szót, addig ma már bármire rámutathatunk vele, ami valamiért éppen „trendi”, vagy népszerű tevékenységnek számít. Lehet divatos tehát egy zenei stílus, egy szakadt farmernadrág, vagy bármilyen, a megszokottól eltérő cselekedet. Különösen igaz ez a manapság jelentkező különféle táplálkozási szokásokra: két kezemen biztosan nem tudom már megszámolni a világban létező, összes étrendet. Nemrégiben még könnyedén megtehettük azt, hogy a világot csak húsevőkre és nem-húsevőkre osztjuk, a két csoport tagjai természetesen, azóta is próbálják egymást meggyőzni a maguk igazáról. Meglátásom szerint, húsevőből hamarabb válik vegetáriánus, mint fordítva, de olyan ritka esetek is előfordulhatnak, amikor egy zöldségfogyasztó áll át a „sötét oldalra”. Mivel szinte havonta felbukkan egy vadonatúj étkezési szokás, nehezen feltételezzük, hogy nem holmi „hóbortról”, vagy divatról van szó, ami – egy impulzív ötlethez hasonlóan– csupán egy múló szeszély, nem pedig komoly elhatározás függvénye.

Hasonló a helyzet az autókkal is, bár ezzel biztosan nem mondok újat: konkrétan minden második poszt, amit látok, arról szól, hogy egy fiatalember nekidől egy elismerten márkás autónak, fitogtatva ezzel a nagyra becsült anyagi státuszát. Az persze nincs olyan gyakran feltüntetve, hogy az adott jármű éppen melyik rokonához tartozik a delikvensnek, de ilyen dolgokba sem nem illik, sem nem érdemes belefolyni.

A lényeg ezeken a képeken az, hogy a kocsi csillogjon-villogjon, mintha éppen egy autószalonból gurították volna ki. Soha nem értettem, hogy lehet elérni ilyen szintű ragyogást, mindig azt gondoltam, hogy valamilyen képszerkesztő program teljesítménye áll a háttérben. Hirtelen felindulásból, gyorsan rá is kerestem a különféle autótisztító technikákra, ahol – legnagyobb csodálkozásomra – a hagyományos, vízzel történő autómosási módszer mellett szembejött velem a vízmentes eljárás leírása is. „Autótisztítás víz nélkül?” – értetlenül kérdezgettem magamat gondolatban.

Kezdetben, biztos voltam benne, hogy ez is csak amolyan divatos szeszély, mint a táplálkozási szokások hetente való váltogatása, míg egy barátom el nem magyarázta részletesen az autótisztítás víz nélkül módszer előnyeit: éppen kezdett volna belejönni a tisztítási mód dicséretébe, amikor kissé vonakodva megkérdeztem tőle, hogy bármiféle tisztító folyamat hogyan lehet hatékony víz nélkül. Ettől a kérdéstől fura módon nem megharagudott, hanem elmosolyodott, mintha előre várta volna, mikor fogok nekiállni hitetlenkedni. El is tűnt egy pár percre a kocsijához, majd a csomagtartójából előszedett néhány SAFETY WASH száraztisztító terméket: üvegtisztító, bőrápoló, bogároldó, és még rengeteg más vízmentes tisztítószer bújt elő abból a fekete táskából. A magam részéről, életemben nem örültem még ennyire ilyen változatos tisztítókészletnek, mivel – a csomagtartó, illetve a fekete táska után – azt hittem, hogy el leszek téve láb alól. Lélegzet visszafojtva hallgattam ezután a hosszas beszámolót, és inkább már meg sem mukkantam. Úgy kezdett hozzá az ismertetésnek, mintha ötödikes lettem volna egy iskolapadban: beszélt arról, hogy mind az automata-, mind pedig a kézi autómosás első pillanataiban vízzel öblítik le az autó felületére rakódott port és egyéb szennyeződéseket. Ezután – a további foltok eltávolítására – autósampont, és különféle vegyszereket alkalmaznak, amelyeket szintén egy öblítési folyamat követ: így összesen kb 130-140 liter víz „megy a levesbe”, vagyis egyenesen a víztározóinkba, hogy egészen pontosak legyünk. Ez azonban – folytatta – csak a minimum vízmennyiség, amelyet egy átlagos, vízzel történő autómosásnál felhasználunk: a tisztításhoz végeredményben igénybe vett víz tömege akár a 200 litert is megközelítheti, sőt, ha a kocsibeállónkon, komótos tempóban végezzük az autómosást, akkor ez a szám az 500-at is elérheti.

Ahogy ezek a számok elhangzottak, igazán meglepődtem. És ennek elkerülésére van megoldás? A rengeteg vízhasználatot kiváltják a Safety Wash termékek? Valószínűleg látta rajtam, hogy meglepődök és elgondolkodom a dolgon, mert megnyugtatásképp hozzátette, hogy mennyit segíthetünk környezetünknek egy olyan autótisztítási technikával, amely víz nélkül történik: mivel teljes mértékben nélkülözi a víz használatát, így nem kell tartanunk a vízhálózat esetleges szennyeződéseitől. A természetkímélő tulajdonsága mellett ráadásul, egy rendkívül egyszerű eljárásról van szó: ha hajlandóak vagyunk egy kis testi energiát bevállalni, akkor csak annyi dolgunk van, hogy a SAFETY WASH vízmentes tisztítószereivel bepermetezzük szeretett járművünk felületét, majd pedig egy megbízható minőségű törlőkendővel (amely véletlenül sem okoz semmilyen karcolást) egyenletesen letöröljük az egészet. Ha otthon nem állna rendelkezésünkre egy ilyen kendő, vagy pamut törülköző, az sem gond. A SAFETY WASH-nál jobbnál jobb törlőalkalmatosságok közül választhatunk.

A rögtönzött továbbképzést kiegészítette még azzal, hogy a technológiának azért vannak hátulütői: a túlzottan saras, valamint koszos körülményeknek kitett autóknál a szennyeződéseket nem lehet víz használat nélkül eltüntetni. Ebben az esetben valamilyen előmosásra szükség lesz, hogy leoldja az autóra száradt sár és egyéb makacs szennyeződés réteget. Ezen kívül, a tisztítási folyamat is tovább tart, mint például, ha egy automata mosóban eszközölnénk egy pár perces tisztítóprogramot. Azonban, megéri kockáztatni ezeket az apró kényelmetlenségeket, hogyha szeretnénk kissé környezettudatosabb módon élni, továbbá, ha egy kifogástalanul ragyogó autót szeretnénk magunkénak tudni. Egyébként is sokkal felemelőbb érzés, hogyha a kocsi a mi kezünk által válik csillogóvá, nem pedig egy gép lelketlen működésének köszönhetően.

A SAFETY WASH segítségével végezetül bármilyen térben és időben elvégezhető az autómosás. Akár saját otthonunk előtt, akár egy kevésbé zsúfolt parkolóban érzünk késztetést a tisztításra, mindenféle akadály nélkül megvalósíthatjuk. A legszebb benne – mondta még utószóként – hogy nem veszítünk általa sem túl sok időt, sem különösebb energiát, és még a vízkészleteink is megússzák…nos, igen, szárazon!

Az igazat megvallva nagyon fellelkesültem a hallottak után. Kérdés nélkül elfogadtam az egyik vízmentes permetezőszert, amit a kezembe nyomott. Amikor hazaértem kipróbáltam a kapott SAFETY WASH terméket. Érdekes volt látni, hogy minden róla hallott információ igaz volt: a használata pofonegyszerű volt, és az autó valóban jobban ragyogott a tisztítás után, mint valaha. Az autón lévő por és kosz réteg könnyedén eltűnt a tisztítószerek és a törlőkendő hatására. És őszintén szólva jó érzés volt, hogy én magam értem el, hogy az autóm olyan ápolt és csillogó legyen mint újkorában.

Miután kipróbáltam, hogy milyen is az autótisztítás víz nélkül, a Safety Wash honlapját is megcsodáltam. Mondanom se kell, az is a professzionalizmusról árulkodott, pont mint a termékeik. Rengeteget tudtam olvasni, tájékozódni a termékekről és azok használatáról. Illetve megismertem a többi terméket is.

Soha nem gondoltam volna, hogy az autótisztítás víz nélkül lesz az egyetlen olyan trend, amelyet követésre érdemesnek találok. A rengeteg közösségi portálon megosztott felszínes és félrevezető tartalom helyett inkább ezt a környezetkímélő eljárást kellene eljuttatni az emberekhez. Kis szerencsével divatba jön majd, egy kicsit nagyobb szerencsével pedig: soha nem megy ki a divatból.