Lakásbiztosítási trendek – avagy miért nem kell már emberi kalkulátor

Ha megunom a kifutók legújabb trendjeit, mindig böngészek egy kicsit a világban, amire éppen aktuálisan szükségem van. Egy kis tech, egy kis kütyü, egy kis telefon, egy kis tv. Persze a szolgáltatók sem maradhatnak ki. Pont nem rég hívott a telefonszolgáltatóm, hogy lejárt a hűségidőm és most milyen szuper kedvezményekkel köthetek új csomagot és szerezhetek új készüléket. Bele is ugrottam, így rögtön dupla annyi netem lett és a legújabb alma lapul már a farzsebemben. Időszerű is volt már, az előző kezdett nagyon lelassulni, ezek új szoftverfrissítések már nem voltak igazán jók neki. Ezzel nagyjából egy időben frissítettem az otthoni internet és tv csomagot is, mert hát az a helyzet, hogy már annyit se nézek tv-t mint korábban, úgyhogy csak netre fizettem elő. De ha már így belejöttem, gondoltam átnézem az összes biztosításunkat is. A lakásbiztosításunk vészesen közelített az évfordulójához, úgyhogy gondoltam körülnézek az interneten, milyen lehetséges alternatívákat találok.

Nagy szerencsémre egy gyors keresés után rátaláltam egy oldalra, ahol lakásbiztosítás kalkulátor is volt. Ez merőben megkönnyítette a dolgomat, hiszen a biztosítók ajánlatai szintén kivétel nélkül megtalálhatok voltak, ám egy teljesen egyértelmű, egymással könnyedén összehasonlítható formában. Csak néhány adatot kellett hozzá megadni, amelyről megbecsülhető a ház értéke. Ilyenek például, hogy mikor épült az ingatlan, hány emeletes, milyen anyagból van, hány négyzetméter, milyen tetőszerkezettel rendelkezik, miből van a tető, hány melléképület van, mekkorák, milyen jellegűek, és persze ne feledkezzünk meg a lakásban található ingóságok értékéről sem. Ezek alapján tud a kalkulátor nekünk szóló ajánlatokat felsorakoztatni.

És mit érdemes nekünk figyelnünk az ajánlatoknál? Természetesen mindenkinek más az elsődleges, valaki érzékenyebb a biztosítási díjra, valakinek meg belefér még egy kis plusz pénz a szélesebb körű felelősségvállalásért cserébe. A lényeg, hogy tüzetesen olvassuk át, milyen feltételeket kínálnak, mik azok a tipikus esetek, amiket a biztosítás fedez és mik az esetleges kivételek. Ha valamilyen speciális estünk van érdemes az előre elkészített csomagajánlatokon kívül teljesen egyéni opciót beállítani magunknak és úgy körülnézni. Ha pedig az alapvető feltételek alapján nem tudunk elhatározásra jutni, ott vannak még a csomagon felüli plusz lehetőségek, amik döntők lehetnek a kérdésben. Ilyenek például azok az érzékeny területek, amivel mindig játszik a biztosító, így viszont kihasználva ezeket a lehetőségeket biztonságban érezhetjük magunkat ezekben az esetekben is. A besurranó tolvajok esetében, vagy a jóhiszemű beengedésből adódó károk esetében például vállalhat felelősséget a biztosító. Hasonló a helyzet a nyitva felejtett nyílászárók esetében is, de például a kívülről történő beázás is tartozhat a felelősségi körbe. A graffitizéssel vagy más vandalizmus során felmerülő károk is kerülhetnek megtérített kategóriába, ha megfelelő csomagot választunk. Csak szemfülesnek kell lenni. Márpedig ezek a dolgok bárkivel, bármikor megtörténhetnek. Bármikor megrepedhet egy cső, lehet baja a napelemnek vagy kormolhatja össze a frissen festett fehér falat a kandalló. Érdemes tehát ezekre az eshetőségekre már a biztosítás keresése során gondolnunk és ne becsüljük alá a természetet, hiszen Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is fog romlani. Ha pedig közeledik az évforduló, mindig nézzünk körül, hiszen évről-évre újabb és újabb lehetőségeket kínálnak számunkra a biztosítok, a nagy versenyre való tekintettel jó eséllyel egyre olcsóbban. A változtatásra pedig az évfordulót megelőző 30. napig van lehetőségünk, tehát mindig időben kezdjünk el agyalni a változtatás lehetőségén. Egy lakásbiztosítás kalkulátorral pedig pillanatok alatt végezhetünk.