Mit tegyünk, ha hiányos a mosolyunk? A fogpótlás lehetőségei

“A mosoly a lélek tükre” , szokták mondani. De mi van akkor, ha a fogsorunk hiányos? Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor már nem merünk mosolyogni.

Az öltözékünk harmóniában lehet a sminkünkkel, jól nézhetünk ki, de az összhatáshoz hozzá tartozik az arckifejezésünk is. A ruhákat tudni kell magabiztosan viselni, de hogyan is kelthetnénk magabiztos hatást, hogyha nem tudunk mosolyogni? Nem csak a kedvünk befolyásolhatja a mosolyunkat. Sajnos vannak oylan emberek, akik a fogaik miatt nem mernek mosolyogni.

Az, hogy előre áll a fogunk, már egyszerűen korrigálható, csak fogszabályzóra van szükség. ennél sokkal komolyabb, hogyha a fogaink egymásra vannak nőve, vagy sajnos könnyen lyukadnak. Ilyenkor indokoltak a szájsebészeti beavatkozások is. De mit tehetünk, ha a fogunk már menthetetlennek tűnik?

Sajnos nincsenek mindenkinek egészséges fogai. Vannak olyan esetek, amikor a fogakat el kell távolítani a szájból, vagy maguktól kiesnek. Mindenki veszített már el fogat gyermekként. Akkor persze örültünk annak, hogy a fogunk kihullott, hogy iskolaérettek lettünk, hogy egy kicsit felnőttebbek lettünk. Persze teljesen más érzés, hogyha felnőttként kell elbúcsúznunk a fogainktól.

Egy fog elvesztése is tragikus, de van, mikor egyszerre több fogunknak kell búcsút mondanunk. A lyukas fog a leggyakoribb oka annak, hogy egy fogat el kell távolítani a szájból. Van, amikor gyökérkezelés következtében nem menthető egy fog és sajnos vannak olyan esetek, mikor begyullad, vagy letörik, és ezért kell eltávolítani.

Ahogyan a fog eltávolításának, úgy a fog pótlásának is számos indoka lehet.

A lyukas fogak legfőbb indokának általában a nem megfelelő szájhigiéniát tartják. Én is azt hittem, hogy teljesen jó módszerekkel törődök a fogaim épségének megőrzésével, hogy jó a szájhigiéniám. Aztán elmentem egy fogorvoshoz, aki felhívta rá a figyelmemet, hogy nem jól ápolom a fogaimat. Nem használtam rendszeresen fogselymet, nem tisztítottam megfelelően a fogaim közét és szájvizet sem használtam eleget.

Sokszor azt hisszük, elég csak egy alapos fogmosás, de a szájápolás ennél összetettebb feladat. Őszintén szólva a hajammal és a bőrömmel sokkal többet törődtem, mint a fogaimmal amiket reggel illetve este megmostam kissé talán kapkodva. Pedig a fogmosásnak is megvan a saját, helyes technikája, amit nem olyan egyszerű elsajátítani, és ha nem ezt alkalmazzuk, az később komoly problémákhoz is vezethet.

Természetesen egy hiányos fogsor pótlására nem csak amiatt van szükség, mert esztétikailag elég kellemetlen látványt nyújt. A hiányos fogsor sajnos később több más egészségügyi problémához is vezethet.

Azzal hogy elveszítünk egy, vagy akár több fogat, megváltozik a harapási magasságunk. A harapási magasság megváltozása pedig később a fogak erősebb kopásához is vezethet.

A másik jelentős egészségügyi kockázat, hogy a fogak illeszkedésének a megváltozása ínysorvadáshoz , később pedig akár még több fog elveszítéséhez is vezethet.

A fogpótlás lehetőségei az évek során sokat változtak, az implantátumok, a pótolt fogak attól függően, hogy milyen anyagból vannak, a megtévesztésig hasonlíthatnak az eredeti fogakhoz, így nem kell attól tartanunk, hogy elrontaná a mosolyunkat.

A fogpótlás, a fogászati beavatkozások igen magas költségekkel járnak, a lehetőségeinknek éppen ezért sokszor a pénztárcánk szab csak határt.

A fogpótlás lehetőségei között legnépszerűbb a híd és az implantáció behelyezése. De mit is jelentenek ezek, mik az előnyeik?

Híd

Ez az eljárás olcsóbb, mint az implantáció, ezért sokan választják. Ebben az esetben a fogorvos az ínyre helyez fel egy hidat, amelyre a fogakat rögzíti. Tartós megoldás, esztétikailag sem csúnya, de számos hátránya van az implantációval szemben.

A hidat nagyon nehéz megfelelően, hézagmentesen rögzíteni, ezért a híd alá gyakran ételmaradék kerülhet, ez pedig kellemetlen szájszagot okozhat. A hidat sokkal nehezebb tisztítani, a felhelyezésekor pedig gyakran elő szokott fordulni, hogy az ép fogakból is le kell csiszolni darabokat, így tulajdonképpen az ép fogainkból is elveszítünk darabokat.

Implantáció

Az implantáció a költségesebb a két módszer között. Az implantáció úgy zajlik, hogy műgyökereket ültetnek be az ínybe és erre rögzítik a koronát. Ez a beavatkozás egy kicsit komolyabb, mint a híd esetén, nem jár az egészséges fogak csiszolásával. Az ilyen módon pótolt fogak tisztítása is jóval könnyebb, mint a híddal pótoltak esetén.

Anyagok

A régi fogpótlásoknál a korona még gyakran valamilyen fémből készült, ezek esztétikailag nem mutattak olyan szépen a fogsorban, illetve nem is volt mindenki számára elérhető, mivel sokan allergiásak voltak a koronaként használt fémre, ezért nekik nem lehetett ilyen koronát beültetni.

fogpótlás lehetőségei
fogpótlás lehetőségei

A technológia változásával olyan koronák is elérhetővé váltak, amelyek sokkal inkább hasonlítanak az eredeti fogakra. Mostanában a cirkónium illetve a kerámia pótlások a legnépszerűbbek.

A cirkónium költségesebb a kerámiánál de sokkal jobb az ellenálló képessége, nehezebben törik, keményebb és strapabíróbb, mint a szintén népszerű, olcsóbb kerámia.

Persze kitalálhatjuk, hogy melyik anyag illetve megoldás a legszimpatikusabb számunkra, az orvosok ritkán ajánlják fel számunkra a döntési lehetőséget. Persze nem ritka, hogy a döntés a mi kezünkben van, azért általában a fogazat, az íny állapota alapvetően meghatározza, hogy milyen fogpótlás ajánlott az esetünkben, de jó, ha tisztában vagyunk, milyenek egyáltalán a fogpótlás lehetőségei, miket ajánlhat fel opcióként az orvosunk.

Mi alapján válasszak orvost?

A fogpótlás lehetőségei után sokakban természetesen az a kérdés merül fel elsőként, hogy kivel és hol csináltassa meg az említett beavatkozást, hiszen tulajdonképpen ez határozza meg a fogpótlás sikerességét.

Sajnos nem egy elrontott esetről lehetett már hallani, ezért fontos, hogy mindenképpen megfelelő szakembert válasszunk, aki mindenképpen megfelelően el tudja végezni a beavatkozást, kellő gyakorlattal rendelkezik benne.

Szinte mindenki az interneten igyekszik referenciákat, véleményeket keresni a témában. Minden elolvasott vélemény után fel kell tennünk a kérdést magunkban, hogy tényleg valós személy írta-e. Sajnos ugyanis előfordulhat, hogy ezek mögött a vélemények mögött nem áll valós történet.

Egy igazán jó orvos, aki implantátumokkal foglalkozik, azonnal tud mutatni képeket hasonló esetekről, be tud számolni nekünk a miénkhez hasonló fogpótlásokról, tájékoztatni tud a lehetséges megoldásokról. Nem kifejezetten magát az implantátumot rontják el sokszor, hanem vannak olyan esetek, amikor csontpótlásra, vagy valamilyen szövet pótlására is szükség van, ezek pedig jóval bonyolultabb eljárásokat igényelnek.

Érdemes mindig megkérdezni az adott fogászati rendelőt, hogy milyen gyakran végeznek fogpótlást, hiszen ahol egy orvos havi rendszerességgel több ilyen esettel is találkozik, akkor biztosan nagyobb gyakorlattal rendelkezik benne, mint aza neves iskolát végzett szakember, aki csak évente néhány alkalommal kerül közelebbi kapcsolatba az implantátumokkal.

A kulcs tehát a legprofesszionálisabb ellátás megtalálásához az információ gyűjtés. Sokat számít, ha esetleg meg tudunk kérdezni ismerősöket a személyes tapasztalataikról, vagy olyan emberekkel vesszük fel a kapcsolatot, akik már az adott klinikán jártak hasonló problémával.

Egy személyes tapasztalattal én is tudok segíteni azoknak, akiknek a fogaikkal vannak problémáik, akár kisebb fájdalmakkal küzdenek, akár komolyabb implantációról lenne szó.

A fogorvosbudapest.info oldalon sok mindent el lehet olvasni az implantációkkal, a beavatkozással kapcsolatban, itt bemutatják az itt dolgozó fogorvosaikat is.

Itt gyakran végeznek impalntációkat, minden orvosuk magasan képzett és a szakterületükön mind kiemelkedően jó szakembernek számítanak. Legyen szó egy egyszerű fogtömésről vagy egy komoly implantátumról, itt mindenhez értenek az orvosok, bármiben segíteni tudnak. Modern eszközökkel dolgoznak kedvező árakon.

Nekem is sajnos kilyukadt nemrégiben az egyik fogam, nem mertem mosolyogni, mert nem akartam, hogy esetleg valaki lássa. Itt aztán betömték a fogamat, és lőttek a fájdalomnak is. A páromnak is volt már itt pár komolyabb beavatkozása, mi csak ide járunk. Említettem, hogy szembesítettek vele, hog a szájhigiéniám nem a legjobb, ezt is itt tudtam meg. A vizsgálatot és beavatkozást követően a fogorvos megmutatta, hogyan kell hatékonyan fogat mosni, segített abban, hogy milyen termékeket kellene még használnom a jobb higiénia érdekében.

Kedvesek az itteni fogorvosok, nagyon jó szakemberek, akikre minden fog problémámat bátran rá merem bízni, mert tudom, hogy itt meg tudják oldani a problémáimat.

Akinek esetleg fogpótlással kapcsolatban lenne szüksége segítségre, nyugodtan keresse fel a fogorvosbudapest.info oldalt, ahol tájékozódhat a témával kapcsolatban.