A divat szerteágazó, a funkcionalitás meglelése célzottabban megy

Manapság minden kereskedő egy receptet követ: felhívja magára a figyelmet és elmagyarázza, miért érdemes tőle vásárolni. Ez jól is van így. De vannak igen elvont területek… Szerintem a divat ilyen. És ez is így van jól! Van, amiről nem egyszerű, észszerű szempontok szerint döntenek mások, akiket érdekel, hanem az ízlés szerint. Vagy egyfajta elvontabb gondolkodás az, ami befolyásolja és kijelöli a trendeket. Mondjuk az öltözködésben. Nehéz megmagyarázni a logikáját.

Aztán mondok egy másik végletet képező példát: van, hogy valami naturálisan alakult ki, észszerű szempontokat követve. Ha egy olyan szektort, mondjuk a vendéglátó szektort képviseljük, ahol a nagyobb volumen kijelöl bizonyos utakat, akkor nem lesznek alternatívák. (Ez alól is kivétel a fine dining, de az csak egy apróbb részterület) A Hunnia Kristály Kft. oldalát olvasgatva megértjük, bizonyos területen miért ők, vagy a hozzájuk hasonló kevesek az egyetlen alternatíva!

De rajtuk kívül, egy ilyen kis országban, mint a miénk tényleg nem is találok olyan borzasztóan sok alternatívát. Nekem ők eleve a legszimpatikusabbak. Az elhivatottság, a szakma szeretetének és ismeretének egyértelmű látszata miatt, de erre még kitérek… Náluk nem otthonra veszünk jó esetben ugyanis, egy-kétféle szalvétát, vagy egyetlen díszes étkészletet. Lehet ugyan ebben is gondolkodunk, de ők nagyellátók. Akiktől sok dolgot rendelhwtünk egyszerre, mert éttermet üzemeltetnünk, vagy valami még nagyobbat. Menzát, teszem azt. Ilyen nagy választékot kínáló nagyszolgáltatóból pedig, ekkora és ilyen változatos kínálattal, valódi profizmust megvalósító tényleg nem sok van!

Egy kiragadott példán keresztül láthatjuk is: wok serpenyő. Nyolc nagykategórián belül van több tíz-húsz termék átlagosan. Mondjuk steak serpenyőből 40-nél is több, de wok serpenyő kategóriában is akad többféle. Rozsdamentes acélból egyenes, vagy domború aljjal. Van sima és tapadásmentes bevonatú.

A kategóriáik alapján megszólítanak kávéházakat, koktélbárokat, éttermeket tehát, ezen felül kínálnak mindenfélét cukrászatoknak, nagykonyháknak, fagyizóknak, menzáknak, fast foodosoknak, ételkiszállításra berendezkedetteknek, vagy abban is utazóknak, stb. Ezen felül nem csak a vendégfogadás terébe, vagy a konyha főzésre kialakított sarkaiba kínálnak mindent, hanem tehát a csomagoláshoz, mosogatáshoz, vagy vendéglátótéri dekorhoz is. Az étel a lényeg, de az sem nem minden.

Elhivatottságról még annyit, ahogy ígértem, kialakítottak egy olyan szisztémát, ami a gyors szállítást, könnyű beszerzést lehetővé teszi, de sejthető, olyan emberek üzemeltetik a Hunnia Kristály kereskedést, akik nagyban és kicsiben is értik a vendéglátás, vendégfogadás és ellátás dimenzióit. Bár szakszótár, gasztronómiai enciklopédia, vendéglátós szleng szótár, étlap szótár – ilyen figyelmességekbe is belefuthatunk az oldalukon, valamint olvashatunk a hírek rovatban mindenféléről. A seafood – tengeri herkentyűk elkészítésének hasznos eszközei – ilyenekről mondjuk. Mindig élvezem, ha egy oldal többet ad önmaga lényegénél! Mindent szívvel, lélekkel, hivatásként és életcélként felfogva jó csinálni, mert így nem fásulunk bele!

A wok serpenyőre egy kicsit még visszatérve. Nem csak az étteremtulajdonosoknak, a mesterchefeknek kell követni trendeket. Ők csak a végső megvalósítás képviselőiként a folyamatábra végén állnak, de már a beszerzés terén érteni és ismerni kell ezt a világot. Ami óriási feladat, hisz egy Hunniához hasonló nagy ellátó minden irányzatot kiszolgál egymaga, míg az irányzatok képviselői csak a maguk részterületét ismerik kiválóan. A wok egy igazán trendi dolog, és ők erről is leírnak a kategória bevezetőjében mindent, mintha csak az általános tájékoztatás szempontjának is meg akarnának felelni, pedig ők egy nagyker. Na, ezért hiszem, hogy nem tudják elengedni a szenvedélyt, amivel csinálják ezt az egészet, és amitől ők mára az egyik legnagyobb múltú, leghasznosabb kereskedés, elsősorban nem kicsiknek, hanem nagyoknak. De nem kell nekünk kitalálni, hogy mekkorára tudunk talán nőni, mert lényegében bárkinek érdekesek lehetnek, és az a lényeg, mi mit hiszünk el magunkról. Ők pedig leszállítják, ami ehhez kell.