Hogyha fagyos a hangulat

Pár héttel ezelőtt egyik barátnőm rávett arra, hogy elmenjek vele egy igazi divatbemutatóra. Szavakba nem tudom önteni, hogy mennyire ódzkodtam az ötlettől, ugyanakkor valahol viccesnek is találtam, és úgy voltam vele, hogy valószínűleg egyszerre lesz kínos és szórakoztató. Ez a kombináció pedig felettébb szimpatikus volt a képzeletem számára.

Meg is érkeztünk a gondosan előkészített helyszínre, ahol filmekbe illő látvány fogadott bennünket: egymás mellett sorakoztak a pezsgős üvegek és a kristálypoharak, nem is beszélve a finomabbnál finomabb ételeket felvonultató ezüst tálcákról, amelyek a rendezvény leglátogatottabb pontjaivá váltak, nem meglepő módon.

Mindenféle előzetes sejtésemmel ellentétben igencsak népes közönség gyűlt össze: bár nem vagyok benne biztos, hogy inkább a divat, vagy pedig az ingyen fogyasztható ételnek volt-e köszönhető ez a nagyfokú érdeklődés, mindenesetre meglepő volt ekkora tömeget tapasztalni egy ilyen jellegű eseményen.

Hamarosan el is kezdődött a “felvonulás”: kifogástalan külsővel és alakkal rendelkező férfi-és női modellek kezdtek el különleges járásmódok közepette végig sétálni a kifutón. Nem vagyok valami nagy szakértő a trendi öltözködés világában, de bizton állíthatom, hogy a felvonultatott ruhadarabok nem a jó ízlés hatókörébe tartoznak.

Tulajdonképpen, volt ott minden, ami eltér a normától: futurisztikus, fémhatású óriáscipők, Star Wars-jelenetekre emlékeztető fejfedők, továbbá olyan ruhák, amelyeken több volt a vágás, mint az anyag. Fél óra után ki is szöktem az említett ezüst tálcákhoz, de -amilyen szerencsés vagyok – már minden falatot megettek előlem a kedves közönség tagjai.

Semmiképp sem szerettem volna azt kockáztatni, hogy bolondnak nézzenek azért, mert egy üres asztal előtt téblábolok, így nem volt mit tenni: vissza kellett mennem a nézők közé. Ahogy az lenni szokott, a végére maradt a legjobb: a felsorakozó modellek utoljára nem ruhában, hanem láncokban léptek “színpadra”.

Persze, nem kell rosszra gondolni: szegények annyi lánccal voltak beborítva, hogy a testükből szinte semmi nem is látszott.

Ez a különös eset arra emlékeztetett engem, amikor nemrég hóláncot kényszerültem vásárolni szeretett autómra (szerencsére a vásárlás simán ment, az autofelszerelesek.hu oldalnak hála). Régóta terveztem ugyanis egy téli kiruccanást a svájci hegyekbe, így mondhatni, nem volt más választásom, be kellett szereznem ezt a kiegészítőt.

Az említett webáruház leírásaiból megtudtam, hogy a hólánc sokkal praktikusabb és biztonságosabb autófelszerelés, mint azt elsőre gondolnánk: korábban én is azt hittem, hogy sokkal inkább esztétikai, vagy mondhatni “presztízs”-szerepet tölt be, mintsem pl. védelmi funkciót.

Aztán – némi internetes kutatás után – megtudtam, hogy voltaképpen életmentő is lehet bizonyos helyzetekben: ha pl. egy masszív hó-, illetve jégtakaróval borított úton kényszerülünk végig haladni, a hólánc megóvhat bennünket az esetleges autóbalesetek, valamint az azt követő sérülések elszenvedésétől.

Ez a védelmi hatékonyság voltaképpen egy rendkívül egyszerű tulajdonságának köszönhető: ez a gumiabroncsokra felszerelt kiegészítő ugyanis jelentős mértékben képes javítani a tapadást akár zord időjárási körülmények közepette is.

Ráadásul, szerencsére a felhelyezésük sem túl komplikált folyamat: csupán azt a fontos észben tartanunk, hogy a legtöbb esetben a meghajtott kerekekre kell a hóláncokat felszerelni, csak egy-két olyan különleges eset van, amikor nem így kell eljárnunk.

Pár éven keresztül az volt a visszatérő rémálmom, hogy egy irigylésre méltó terepjárót vezetek egy havas tájon, azonban nem tudok megállni, bármennyire is próbálkozom. Néha egy jeges tóba is belecsúsztam az álombeli jelenetekben, szóval eléggé kardinális volt számomra a személyes biztonság 100 százalékos biztosítása a svájci út megkezdése előtt.

Az autofelszerelesek.hu-ról rendelt megfelelő hólánc segítségével viszont ilyen veszélyek nem fognak ránk leselkedni: legyen szó akár az indulásról, akár a fékezésről, a hóláncok tapadóképességében feltétlenül megbízhatunk.

Noha a hólánc használata általában nem kötelező Magyarországon, mondhatni elkerülhetetlen, hogyha – hozzám hasonlóan – az országhatárokon túlra szándékozunk menni. Téli utazásoknál ugyanis nem árt észben tartani, hogy külföldön bizony súlyos pénzbírságokra számíthatunk, hogyha hólánc nélkül vágunk neki a hegyeknek. Egy svájci ellenőr érthetetlen szitkozódását hallgatni mínusz 20 fokban pedig legalább annyira kellemetlen lehet, mint amennyire kínos volt számomra részt venni az említett divatbemutatón.

Arról nem is beszélve, hogy a ránk rótt szankció mértéke feltehetően még a vásárolandó felszerelés árát is meghaladná, így tulajdonképpen minden esetben jobban járunk, ha beszerzünk egy ilyen “kollekciót”, mintsem, ha anélkül indulunk útnak.

Noha számos előnnyel rendelkezik ez a találmány, mégis van pár információ, amit érdemes lehet számításba venni, mielőtt a vételre adnánk a fejünket. Az egyik ilyen megkerülhetetlen tudnivaló az, hogy – noha nem túl nehéz a mechanizmus – bizonyos fokú gyakorlat nélkül problémát jelenthet a hólánc felszerelése. A másik információ már magára a külső körülményekre vonatkozik: ha valaha is felmerülne bennünk, hogy száraz aszfalton guruljunk végig hólánc borította kerekeinkkel, akkor felejtsük is el gyorsan. Ez a hóbortos ötlet ugyanis nemcsak ésszerűtlen, hanem ön-és közveszélyes is lehet. Az elvadult manőverezést és kísérletezést inkább hagyjuk meg a profi autóversenyzők, hogyha szeretnénk még sokáig élvezni az élet szép pillanatait.

A harmadik kulcsfontosságú tudnivaló már magát a kiegészítő minőségét érinti: mindenekelőtt ajánlott minél tartósabb és megbízhatóbb hólánc vásárlására törekedni az olcsó, de nem igazán strapabíró darabok vétele helyett.

Ebben nyújthat nekünk segítséget, hogyha ellátogatunk https://autofelszerelesek.hu/holanc nevű oldalra, ahol jobbnál jobb minőségű kiegészítőkkel találkozhatunk.

A megfelelő hólánc kiválasztásánál mindemellett érdemes még olyan dolgokat is fontolóra vennünk, mint pl. hogy milyen hosszú útra indulunk, illetve, hogy a járművünk két-, vagy négykerék meghajtással rendelkezik-e.

Én még szerencsésnek mondhatom magam, hogy a svájci utam előkészületei előtt – tehát időben – akadtam rá az említett oldalra. Átláthatóságának és a részletes termékleírásoknak hála nem okozott különösebb nehézséget az autóm számára ideális hólánc kiválasztása.

Sokallta nyugodtabban is indultam neki az útnak, minta nem tettem volna semmilyen előzetes óvintézkedést a zavartalan áthaladásom és biztonságom érdekében. Pedig igencsak szorult helyzetekbe kerültem: át kellett verekednem magam egy több órán keresztül tartó hófúváson, majd át kellett kelnem egy tükörsima jégmezőn, végül pedig a kifejezetten ellenálló hótakaró próbálta szabotálni régóta várt kiruccanásomat.

Tudom, hogy ez pont úgy hangzik, mintha csak egy kalandos meséből idéztem volna, mégis pontosan így történt. Az azonban sokkal mesébe illőbb történés volt számomra, hogy ezeket az akadályokat mind-mind le lehetett győzni a hólánc segítségével.

Az egyetlen “hátrány”, amit fel tudnék hozni az az, hogy a szokásosnál jóval lassabb sebességgel haladtam – a beharangozott, biztos tapadás ellenére is – de ez inkább írható az én félelmem számlájára, mintsem a hólánc biztosította teljesítményre.

A lényeg az, hogy ép bőrrel értem oda a vadregényes, svájci hotel parkolójába, és szerencsére hazafelé sem kellett szembesülnöm semmilyen olyan nehezítő körülménnyel, amely teljes elakadáshoz vezetett volna.

Ez pedig nem sikerült volna, hogyha az utam előtt nem találok rá az autofelszerelesek.hu-ra, amelynek segítségével könnyedén kiválaszthattam, és gyorsan meg is vásárolhattam az autóm számára legideálisabb hólánc-felszerelést.

Annak is nagyon örültem, hogy a sérülések mellett, az euróban fizetendő bírság terhét is sikerült elkerülnöm.

Az lett volna a legjobb persze, hogyha a hólánccal a divatbemutatót is megúszhattam volna, de végülis, legalább nevettem egy jót magamban, ha már enni nem volt lehetőségem. Ingyen.