Minden, amit a napelemrendszer árról tudni kell

Egy korábbi cikkemben már írtam a napelemről, mint a fenntartható fejlődés egyik legsikkesebb új hívószaváról. Az akkori kijelentést most is tartom: egyszerűen kezd divatba jönni a napelem. Tulajdonképpen örülök a változásnak, ami a fejekben végbemegy a környezettudatossággal kapcsolatban. Büszke vagyok a generációmra, hogy ki mer állni a klímavészhelyzet nevében, és bele mer állni olyan fontos témákba, mint az alternatív energiafogyasztók használata, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a műanyagmentes életmód. A környezetre gyakorolt hatásunk óriási, persze még így is vannak szkeptikusok. Őket leginkább azzal lehet rávenni az életmód váltásra, ha megmutatjuk, milyen (elsősorban anyagi) előnyökkel jár a részükre az új rendszerre való átállás.

Illúzióromboló, de sajnos ha nagy tömeget akarunk megnyerni az ügynek, akkor elengedhetetlen a napelem rendszer árról beszélnünk. A napelemesrendszerek.info oldalon rengeteg hasznos infót találni ezzel kapcsolatban. Ha igazán bele szeretnétek ásni magatokat a témába, érdemes vetnetek rá egy pillantást. Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy az árkalkulációhoz mindenképpen szükség lesz szakember segítségére. Ezért ne mulasszatok el felkeresni egy energetikai szakembert, mielőtt belevetitek magatokat a számolásba.

Az energetikai szakember segítsége a napelem rendszer árának kalkulálásakor azért fontos, mert ő az, aki a helyszíni szemlén minden fontos sajátosságot figyelembe tud venni az előzetes árkalkulációhoz. Ha nem megfelelő a ház tájolása, a tető dőlésszöge, vagy nem elég erős a tetőszerkezet ahhoz, hogy napelemeket telepíthessünk rá… Nos, ez mind megnövelheti a költségeinket. Azt is fontos tudnunk, mekkora az éves elektromos áram fogyasztásunk, csak ennek fejében állapítható meg a napelem rendszer árának kalkulációja. Nem érdemes ugyanis túl nagy teljesítményű napelemes rendszert telepítenünk, ha túl kicsi a fogyasztásunk. De mindez fordítva is igaz: ha alábecsüljük a fogyasztásunkat, és később bővítenünk kell a napelemes rendszerünket, az bizony jókora összegeket emészthet fel.

Ha a helyszíni felmérés még nem érkezett el, de érdekel benneteket egy előzetes kalkuláció, vagy adott esetben szakembert kerestek a feladathoz, a napelemesrendszerek.info oldalon szintén jó helyen jártok. Az oldalon az árajánlat menüpontra kattintva ugyanis lehetőségetek lesz árajánlatot kérnetek és előzetesen konzultálnotok egy szakemberrel a napelem rendszer árról. Ehhez nem kell mást tennetek, mint kitöltenetek az online űrlapot az árajánlatkéréshez. Mint mondtam, fontos megadnotok az éves áramfogyasztásotokat. A helyszín pontos megadása után pedig ne felejtsétek el kitölteni a kapcsolattartási adataitokat sem. Ha ezzel meg vagytok, minden készen áll arra, hogy tájékoztatást kapjatok a napelem rendszer árra vonatkozóan.

Ugye nem is gondoltátok volna, hogy ilyen könnyedén is el lehet indítani a folyamatot? Azt mondják, az első lépést a legnehezebb megtenni – ti legyetek bátrak, és kérjetek árajánlatot minél előbb!