Bádogember helyett modern acél ruha

Gyerekkorom kedvenc meséje az Óz, és azon belül is a kedvenc karakterem a Bádogember. És ez hogy kapcsolódik a divathoz? 

Ez adta az inspirációt a divattervező szakvizsgámhoz!

Adózva gyermekkorom kedves emlékeinek modernizálva, extravagánssá téve akartam megalkotni a XXI. Század bádogember estélyit, ami a nőiességet is kiemeli. Ehhez természetesen korszerű megoldásra volt szükségem, amire az internet adta a választ: https://acelpartner.hu/plazmavagas.

A honlap, amit találtam többek között plazmavágással is foglalkozik, ami a szénacélok, saválló és rozsdamentes acélok vágását teszi lehetővé a kívánt forma szerint. A technika kiválóan alkalmas precíz vágásokra. Az eljárás során nem megy végbe semmilyen kémiai reakció. Továbbá ez egy termikus vágási forma, ami jelentése az, hogy hő alapú. Ennél az ömlesztő eljárásnál az anyagot teljes vastagságában megolvasztják a vágásrésben, ahonnan a felesleget – a keletkező vágatból – gázsugár segítségével távolítják el.

Az Acélpartner plazmavágás során a vastagságot 1 és 60 mm között határozza meg, míg a táblaméreteket 3000X12500 mm-ben maximalizálja. A vágási tartományt 2 szempont szerint határozza meg:

-lyukasztás (átlövés) esetén 40 mm-ig dolgoznak

-anyagszéltől indulva 60 mm-ig.

A gép, amivel a plazmavágást végzik, az egy MicroStep Group gyártmány, méghozzá a HiFocus 280i típus, amihez Kjellberg Finsterwalde plazmát használnak. A gép állítható merőleges vagy ferde vágásra, de jelölésre avagy írásra is használható. Ezek az üzemmódok a rotációs fejnek köszönhetőek. Ha variáljuk őket egy gyártási folyamat során, úgy igen bonyolult dolgok létrehozására képes a gép.

Az Acélpartner további szolgáltatásai között elérhető a lángvágás is, amit én a plazmavágás legnagyobb versenytársának gondolnék, így azt is tanulmányoztam.

Az ehhez a technikához felhasználható alapanyagokban változást találtam, mivel általános rendeltetésű szerkezet acélokat és enyhén ötvözött acélokat használnak a plazmavágásnál használatos kettő másik helyett. Továbbá a vastagságban is különbség van. A két szélső érték az 5 mm és a 350 mm.  És végül a táblaméret sem egyezik a plazmavágásnál használt paraméterekkel, hiszen itt 4000X12000 mm a keret.

Három darab CNC vezérlésű MESSER Burny gép hajtja végre a lángvágást, amikhez tiszta propángázt használnak, ezáltal egyenletes, precíz vágási felületeket biztosít akár a legvastagabb lemez esetén is. 

Felvettem a céggel a kapcsolatot a https://acelpartner.hu/plazmavagas oldalon található kapcsolat fülön keresztül. Így már csak a megbeszélés időpontját kell kivárnom, hogy még egy lépéssel közelebb kerülhessek a ruha megvalósításához.