Ki miben veszi észre a részleteket

Nekem mindig is a részletek voltak igazán fontosak. Az élet minden területén az apróságokat figyelem, így a divatban is. Egy kis ékszer vagy egy öv, esetleg más kiegészítő az egész szettet és megjelenést fel tudja dobni, az összhatás teljesen másmilyen lesz. Gondoljunk bele, ha van egy szép ruhánk és egy szép cipőnk, akkor nagyon trendi szettet tudunk összehozni. Trendi, de unalmas szettet. Viszont, ha a részletekre is odafigyelünk és a cipőhöz illő táskával és övvel dobjuk fel a megjelenésünket, esetleg a sminkünket is a ruhához igazítjuk és a frizuránknál is az összhatást tartjuk szem előtt, máris lenyűgöző lesz a megjelenésünk, nem pedig unalmas. Szerintem ez hihetetlenül izgalmas, hogy az apró részletek változtatásával mit tudunk kihozni a megjelenésünkből és a ruháinkból.

Egy látszólag jelentéktelen kis részlet miatt hiúsult meg az adásvétel – nincsen energetikai tanúsítvány

A barátom is így van ezzel, hogy a részletek számítanak igazán, csak ő nem a ruhákat tartja szem előtt. Megvettük az első házunkat, ahova közösen fogunk beköltözni. Együtt intéztünk mindent, már majdnem az egész folyamatnak a végén voltunk, amikor a barátom kiszúrta, hogy a lakásnak nincsen energetikai tanúsítványa. Otthon voltunk és éppen a ház papírjait nézegette, amikor ez feltűnt neki. Csak egy aprócska kis részlet, mégis mennyi minden múlik rajta! Konkrétan az egész adásvétel, ugyanis néhány éve már csak energetikai tanúsítvánnyal együtt lehet eladni az ingatlanokat. Nekem halvány lila fogalmam sem volt az energetikai tanúsítványokról, de még az energetikáról sem, úgyhogy csak néztem nagy, kerek szemekkel a barátomra, hogy mije nincs meg a háznak? Olyan részletes leírást kaptam, hogy egy életre megjegyeztem, mi is ez a papír.

Na de mi is az az energetikai tanúsítvány?

Röviden és tömören összefoglalva, egy energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy az adott ingatlan, vagyis ház vagy lakás fenntartása mennyi energiába kerül. Mert ugye nem csak beköltözünk és rendben is van minden, hanem rengeteg energiát kell csak épület fenntartására fordítani. Például azt mutatja meg a tanúsítvány, hogy mennyire korszerűek a vízmelegítésre használt eszközök, ugyan ezek az eszközök mennyire hatékonyan működnek, milyen mértékű a hőszigetelés, a fűtésrendszer és a nyílászárók milyen állapotban vannak. Érthető módon, minél újabb és korszerűbb az ingatlan, annál jobb besorolást fog kapni, tehát annál gazdaságosabb a fenntartása. Lehet, hogy erre valaki csak legyint, hogy ugyan már, ígyis-úgyis kell fűteni, de nagyon nem mindegy, hogy a havi fűtésszámlán mekkora összeg szerepel. A top kategória, vagyis a kevés energia ráfordítással fenntartható otthon az AA+ kategória, de ilyenből nagyon kevés van. Egy ilyen tanúsítvány jó pár évig érvényes, azt hiszem, nagyjából tíz év alatt évül el; de ha bármilyen utólagos változtatás történik a házban vagy a lakásban (példának okáért a fűtésrendszer korszerűsítése vagy a falak hőszigetelése), akkor értelemszerűen érvényét veszíti és újat kell csináltatni.

 www.e-tanusitas.eu

Valami azért ismerős nekem is

Amikor a barátom mondta ezt a betűs jelölést, kezdett derengeni valami, hogy a háztartási elektronikai eszközöknél is ezeket használják; például amikor hűtőt vettünk, oda kellett figyelnünk, hogy milyen betűset veszünk. Itt kicsit másként működik a betűzés, mert AA++-tól JJ-ig vannak a kategóriák. Most már nem építhető CC besorolásnál rosszabb épület, de ez csak idéntől van így. Az előírt követelményeknél rosszabb kategória a DD és az utána következők; a követelményeknél jobbnak pedig az AA+, AA és BB besorolású ingatlanok számítanak.

Résen kell lenni, még a vételáron is változtathat egy energetikai tanúsítvány!

Amikor ezt az információ rengeteget rám zúdította a barátom, még mindig nem értettem igazán, miért van ekkora jelentősége egy ilyen tanúsítványnak. Azt el tudom fogadni, hogy enélkül nem mehet végbe az adásvétel, de miért olyan fontos ez? Hát kiderült, hogy azért, mert a lakás vagy ház árát jelentősen elmozdíthatja a megbeszélt vagy előzetesen kitűzött összegről; általában lefelé szoktak mozogni az árak. Ha valaki nem veszi észre, hogy nincs tanúsítvány és már megbeszélésre került az ingatlan ára, akkor csúnyán pórul járhat, hiszen, ha kiderül, hogy az ingatlan energetikai szempontból igencsak korszerűtlen, mondjuk CC besorolású, akkor sokkal kevesebb pénzért is meg tudta volna venni. Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában és úgy gondolják, az energetikai tanúsítvány csak egy szükséges papír az adásvételhez, semmi több.

Az interneten is meg lehet igényelni a tanúsítványt

Mi is hasonló cipőben jártunk. A barátom javasolta a ház eladójának a www.e-tanusitas.eu weboldalt, ahol nagyon egyszerűen tud energetikai tanúsítványt igényelni és meglepően hamar ki is állítják azt. 24 órán belül már készen is volt a tanúsítvány; én nagyon meglepődtem ezen a gyors munkatempón. Ahogy végig böngésztem a weboldalt a barátom mellett ülve, megragadta a figyelmemet az a felajánlás, hogy ha valaki konkurens cégnél jobb árat talál, akkor azon az áron végzi el a cég az energetikai tanúsítvány kiállítását. Ez számomra egy rendkívül szimpatikus gesztus, amivel meg lehet nyerni az embereket, hiszen biztosan a legjobb árat fogják fizetni. További bónusz szolgáltatása a cégnek, hogy ha kell, mert a szerződéskötés megkívánja, már a készülő tanúsítvány számát, vagyis azonosítóját el tudják juttatni SMS-ben, így az ügyvéd már bele tudja írni az adásvételi szerződésbe. Mi nem vettük igénybe ezt a szolgáltatást, mert szerencsére ennyire azért nem az utolsó pillanatban derült ki a tanúsítvány hiánya.

Csúszik a költözés, kezdődik az utólagos egyezkedés az árról

A tanúsítvány hiánya miatt sajnos csúszott az egész költözés, ami miatt szomorú voltam egy kicsit, de inkább legyen minden rendben, mint hogy utólag derüljön ki, hogy behúztak minket a csőbe. Ha valakinek van lehetősége rá, jóval a hivatalos procedúra előtt kérje el az energetikai tanúsítványát a megvásárolni kívánt ingatlannak, mert így megspórolhat néhány felesleges vitát az eladóval az ingatlan áráról és nem az utolsó pillanatban kell egyezkednie – nem úgy, mint nekünk.

Nem olyan rózsás a helyzet, mint mondták; de legalább lejjebb ment a ház ára

Amikor mi is kézhez kaptuk az energetikai tanúsítványt, a barátom azonnal heves egyeztetésbe kezdett a ház vételáráról az eladóval, ugyanis nem mondhatni, hogy a legkorszerűbb technológiával rendelkezett a ház. A nyílászárók frissen voltak cserélve, de az csak egy dolog; a fűtésrendszer eléggé elavult volt és a hőszigetelés sem nyűgözte le a barátomat. Nem tudom, hogy végül is jól jártunk-e, mert ezekre a dolgokra nekünk kellett költenünk, viszont jelentősen le tudtuk alkudni a ház árát. Amikor sikerült dűlőre jutnunk, már tényleg csak néhány hivatalos aláírás volt hátra és tényleg megvettük életünk első házát. Hihetetlen érzés volt. Büszke voltam a barátomra, hogy ennyire figyelmes volt és még egy ilyen aprócska részletre is odafigyelt.