Ruházati webshop indítása, tárhely bérléssel

Még az egyetemen megismerkedtem egy lánnyal, aki idővel az egyik legközelebbi barátnőm lett. Ő szakközépiskolába járt, divattervezést tanult, de valahogy mégis más irányba kötött ki. De azóta visszatért az eredeti útjához. Ruhákat tervez és varr. Pontosabban hárman indítottak egy ilyen vállalkozást, már egy jó ideje dolgoznak az egyedi tervezésű ruhákon. Már több megrendelést is kaptak, ezért úgy döntöttek, hogy elindítanak egy webshopot, és ehhez a segítségemet kérték. Pontosabban a brand kiépítése és a marketing miatt kértek meg.

Az első és legfontosabb lépés az volt, hogy egy szuper tárhely szolgáltatás után nézzünk, mert egy webshopon rengeteg minden van fent, emiatt fontos a biztonság is. És hát bármilyen weboldal létrehozása szervert igényel, annak a fenntartása pedig nem egyszerű dolog, ezért gondolkoztunk inkább ebben a megoldásban.

Így tehát, a keresgélésünk során találtuk meg a rackforest.hu honlapját. A cég jelenlegi formájában 2013 óta működik Magyarországon. Akkor még nem igazán voltak olyan professzionális cégek, amik tárhely szolgáltatás nyújtásával foglalkoztak. Kiderült, hogy egy jó ismerősömnek van már tapasztalata a céggel és csupa jókat mondott róluk: amikor információért fordult hozzájuk, akkor készségesen segítettek neki, és amikor aggodalmait fejezte ki – magával a tárhely szolgáltatással kapcsolatban, nem pedig a céggel szemben voltak aggodalmai – akkor is kedvesen megnyugtatták, hogy teljes biztonságban lesz a weboldala teljes tartalma. Már csak azért is, mert Linux szerverrel dolgoznak, ami az egyik létező legmegbízhatóbb szerver. Igazából nekünk ez az ajánlás már bőven elég volt ahhoz, hogy tudjuk, hogy ennek a cégnek a szolgáltatásait fogjuk igénybe venni. Csak megerősítette a döntésünket, hogy annyi információt találtunk a honlapon, hogy nem is tudtunk kérdezni se semmit. Vagyis lényegében mindent megtudtunk, amit a tárhely szolgáltatásokkal kapcsolatban tudni kell.

Több választási lehetőség is van, ami azt jelenti, hogy különböző méretű tárhelyek közül lehet választani. Vannak kisebb. nagyobb tárhelyek is, és mi a nagyobbak közül választottunk. Három lehetséges opciónk volt: SSD Ten, SSD Fifteen és SSD Thirty.

Az SSD Ten, 10 GB tárhelyet jelent, ezt elsősorban a kisebb látogatottságú webshopok számára lehet jó választás. Körülbelül ezer-ezerötszáz különböző látogató fogadására elég.

Az SSD Fifteen látogatókat befogadó képessége is ugyanennyi, mint az előző esetben, csak itt már 15 GB tárhelyről van szó. Ez abban az esetben jó, ha a webáruház nagyobb mennyiségű áruval rendelkezik.

Az SSD Thirty pedig 30 GB tárhellyel rendelkezik, közepes látogatottságú webshopok esetében lehet ideális.

Bővebb információkat is találtunk mindhárom tárhely szolgáltatáshoz is: mindegyikhez lehet domaineket hozzárendelni, de természetesen az áruk különböző. A 10 GB évente 15.900 forintba, a 15GB havi 1900 forintba, míg a 30 GB 3700 forintba kerül havonta.

Választani ugyan még nem sikerült, úgy határoztunk, hogy előbb pontosan megtervezünk mindent, majd ezután egészen biztos, hogy segítséget fogunk kérni a szakértőitől, mielőtt megrendelnénk a szolgáltatást.