A karácsonyi vásárlás alatt megvitattuk a székhely áthelyezést is

Mindenki, aki csak egy kicsit is ismer, tudja rólam, hogy mennyire imádok vásárolni. Van, aki utálja a boltokat járni, engem viszont teljesen kikapcsol. Szeretek ruhákat próbálgatni, még akkor is, ha a végén nem is veszek semmit. Néha azért elcsábul az ember, és még akkor is képes vagyok megvenni pár új ruhadarabot, amikor amúgy nincs is szükségem semmire. Szerintem egy új cipő, új ékszer, vagy ruha mindig jól mutat a korábbi darabok között.

Szerencsére a legjobb barátnőm, Dóri osztozik ebben a szenvedélyemben, és néha a találkáinkat is vásárlással kötjük egybe. Most épp karácsonyi ajándékokat mentünk keresgélni, és közben beszélgettünk. Panaszkodott nekem egy sort arról, hogy a férje cége át akarja helyezni a székhelyét, mert nem akarnak ugyanabban az irodában maradni, de amíg nem találnak új helyet, addig is be kell valahova jelenteni a céget. Felvetődött bennük az, hogy a saját lakhelyükre jelentsék be, de ezt a barátnőm egyáltalán nem szerette volna. Nem kívánta, hogy egyik nap véletlenszerűen egyszer csak betoppanjon hozzájuk valami hivatalos szerv.

Kaptam az alkalmon, hogy ajánljam neki a szekhelyszolgaltatas24.hu szolgáltatásait, hiszen a testvérem cége is épp náluk intézte a cégmódosítást, és a székhelyet is ők szolgáltatják nekik. Elmeséltem Dórinak, hogy náluk a székhelyszolgáltatás Pest megye területén máshol is elérhető, nem csak a fővárosban. Ami azt illeti, Újlengyel területén is megtalálható egy irodájuk, ami azért nagyon hasznos, mert ezen az aprócska településen IPA, vagyis iparűzési adó nélkül vehető igénybe a székhelyszolgáltatás. Éppen ezért tartja fenn itt a székhelyét több nagy magyar és nemzetközi cég is. Mondtam is Dórinak, hogy a férjével lehet, hogy ezen az opción is elgondolkodhatnának. Elvégre is nem feltétlenül kell Budapestre bejegyezni a céget, ha a székhelyszolgáltatás Pest megyében, nem is túl messze még máshol is elérhető, ráadásul kedvezőbb feltételekkel.

Persze előfordulhat, hogy nem esik útba Újlengyel. De sebaj, hiszen a cégnek Budapesten belül 2 irodája is van. Az egyik a város budai oldalán, pontosabban a Bem rakpart környékén vagy, míg a másik a pesti oldalon, a Szinyei Merse utcában, azaz a Kodály körönd mellett. Szerintem mind a két helyszín eléggé központi helyen található és könnyen megközelíthető.

Mivel Dóri nem nagyon vágta, hogy azon kívül, hogy oda van bejelentve a cég, mit is jelent a székhelyszolgáltatás, elmeséltem neki, amit a testvéremtől tudok. Először is azért jó megbízni valakit ezzel, mert ők fogadják az összes a cég számára küldött levelet, és továbbítják is azokat. Tehát megspórolják nekik a postába járás fáradalmait. Másodszor, a székhelyszolgáltató fogadja a kiérkező hatóságokat. Dóri félelme a betoppanó adóellenőrökkel kapcsolatban tehát tárgytalan lenne. Ezek mellett pedig tárgyalót is biztosítanak, így az ügyfeleket is tudnák itt fogadni, lehet nem is kéne külön iroda. Plusz pont, hogy így tehát nem kell a lakóhelyet székhelyként bejelenteni, így nem kell építményadót fizetnie a vállalkozásnak.

Ez így Dórinak is jól hangzott, de még azért megkérdezte, hogy honnan tudom, hogy ez a cég annyira megbízható. Ekkor elmondtam neki, hogy mielőtt a testvérem vállalkozása szerződött le velük, azért utánanéztek, hogy pénzügyileg mennyire stabil ez a cég. Ekkor azt találták, hogy a legnagyobb európai cégminősítő, a Bisnode nagyon is jó kategóriába sorolta őket ebből a szempontból. Mellesleg már vagy 11 éve működnek sikeresen, tehát kétség sem férhet hozzá, hogy megbízhatóak. Az ügyintézés sem vett több időt igénybe, mint 1 óra, és a cégmódosítás és az ügyvédi munka is ingyenes volt.

Szinte már éreztem, hogy a barátnőm következő kérdése az lesz, hogy ezért vajon egy vagyont kellene-e fizetni. Neki mindig gyanús, ha valami ingyen van, mert szerinte akkor majd más tételekben fogják azt a pénzt beszedni. Mondtam neki, hogy ez emlékeim szerint a szolgáltatás nem kerül többe 30.000 forintnál, ha Budapesten veszik igénybe. Az újlengyeli szolgáltatás ára kicsit magasabb volt, olyan 40.000 forint körül. Egy hónapig viszont ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást, mindkét városban. Azért mondtam neki, hogy nézzen fel ő is a szekhelyszolgaltatas24.hu-ra, és ott mindent szépen át tudnak tanulmányozni. Ha a testvéremnek beváltak, akkor szerintem Dórinak és a férjének is be fognak.