Eljött a napelem kora

A divatról valószínűleg mindannyiunknak az öltözködés jut eszébe. Pedig szinte bárminek lehet divatja a szó tág értelmében. Időről időre felüti a fejét valamilyen trend, amit menő követni. Néha az ilyen trendek teljesen öncélúak, vagy értelmetlennek is tűnhetnek, máskor pedig egy jó irányú változást idéznek elő a világban. Ilyen szerintem a napelemek használata is.

Egy napelem rendszerrel környezettudatos energiatermelésre állhatunk át, hiszen ez sokkal kevésbé károsítja a környezetet, mintha a ma hagyományos elektromos hálózatból érkező áramot használnánk. Tapasztalataim szerint ez a napelemekre váltás is egy divat mostanában.

napelemek pályázat

Abból is látszik ez a tendencia, hogy az állam támogatásokat hirdetett ki. A napelemek pályázat által szerezhetők be, ingyen hitel segítségével. A támogatás összesen 500 ezer és 10 millió forint közötti összeggel támogathatja a napelem rendszerek építését. Szól egyrészt vállalkozóknak, másrészt társasházaknak és magánszemélyeknek is. Mivel a napelem nagy beruházásnak számít, sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. A napelemhez szükséges megfelelő hely, ahova telepíteni lehet őket. Ez kulcsfontosságú rész, enélkül nem lehet napelemünk. Az ideális hely az egy D-i tájolású tető megfelelő dőlésszöggel, hogy a legoptimálisabb szögben essenek be a napsugarak. Az is fontos, hogy ez a tető erős szerkezetű legyen, amely elbírja a napelem rendszerünket. Végül a hatékonyság miatt az is fontos, hogy a jövendőbeli napelemünket ne érje árnyék fák, vagy más épület, kémény által, akkor ugyanis nem tud megfelelő hatékonysággal áramot termelni. Mivel Magyarországon megfelelő a napsütéses órák száma, az ország elhelyezkedése és klímája kedvez a napelemes áramtermelésnek. Talán a jövő legfontosabb energiaforrása a napelem lesz. A jövő itt kopogtat az ajtónkon.