Fenntartható trend: divatba jöttek a napelemek

Egyre több helyen látok manapság napelemeket. Azt gondolom, – hogy stílszerűen fogalmazzak – divatba jöttek. Mi még viszonylag korán döntöttünk a beruházás mellett, évek óta minden nap tapasztaljuk ennek a környezetbarát rendszernek az előnyeit. Azóta is csak ajánlani tudom mindenkinek, és nem csak a havi villanyszámla megszűnése miatt.

Amikor eldöntöttük, hogy napelemes rendszert szeretnénk, nem volt könnyű dolgunk megtalálni a megfelelő céget, akik végig kísérték a folyamatot. Minden jó, ha a vége jó, sikerült rátalálnunk egy rendkívül ügyfélbarát és segítőkész cégre, de előtte azért értek bennünket csalódások rendesen. Az egyik ilyen (és az első) eset volt, amikor az interneten talált cég irodájába látogatva szemben találtam magam a titkárnővel, aki nem csak hogy rendkívül szokatlanul volt felöltözve, még szokatlanul mogorva és pökhendi is volt. Amikor közöltem vele, hogy az interneten olvastam a cégről és szeretném személyesen átbeszélni a napelemek ügyét, majdhogynem kinevetett a lány, hogy mit gondoltam, csak úgy bejövök és majd ők beszélgetni fognak velem? Telefonon időpontot kellett volna egyeztetnem és értesítettek volna, hogy mikor tudnak fogadni. Elnézést kértem és megkértem, hogy akkor legyen szíves időpontot foglalni nekem, de megint elutasító választ kaptam, hogy az kizárólag telefonon lehetséges. Nevetségesnek tartottam, hogy most akkor hívjam fel, úgy, hogy ott ül velem szemben? Inkább hagytam az egészet és talán nem árulok el titkot, hogy nem ez a cég lett a befutó… De szerencsére nem minden napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cég volt ilyen, úgyhogy sikerült nyélbe ütnünk az üzletet és azóta boldogan használjuk a napelemeket.

Ilyen tapasztalatokkal és élményekkel rendelkeztem, amikor egyik a nap a főnököm soron kívül az irodájába hívatott és megkért, hogy keressem meg a megfelelő céget napelemek telepítéséhez az egész irodaházra és keressek napelem támogatási pályázatokat is. Kissé váratlanul ért a feladat, a napelemek telepítését vállaló cég még rendben van, de napelem támogatás? Elmerültem az internet bugyraiban és néhány órás kutatómunka után rátaláltam egy cégre, akik nem csak a napelemek felszerelését és a papírmunkát intézik, hanem támogatást is adnak napelemek telepítéséhez, amit ráadásul visszatéríteni sem kell. Büszkén megmutattam a főnökömnek az oldalt és már folyamatban van a projekt. A korrekt, gyors és precíz eljárás mellett rengeteg segítséget kapunk a cégtől, akik még a legbanálisabb kérdéseinkre is szívesen válaszolnak. Érdekes tapasztalat nekem, hogy mennyi múlik az alkalmazottak, dolgozók hozzáállásán, még egy ilyen dologban is, mint a napelemek.