A klíma divat vagy szükség?

Soha nem szerettem szaladni a divat után. Szerintem sokkal fontosabb, hogy az ember tudja azt, mi az, ami igazán jól áll neki, meg milyen ruhákban érzi jól magát, mint az, hogy kövesse a trendeket, divatos legyen. Sőt, talán az még fontosabb is, hogy az ember milyen ruhában, milyen ékszerekkel érzi jól magát, mint az, hogy kimondottan jól álljanak ezek a dolgok. Nyilván a fekete mindenkit vékonyít, de ha valaki az élénk színeket szereti, vagy a nagymintás anyagokat, akkor viseljen csak nagymintás, élénkszínű ruhákat, nem törődve azzal, hogy esetlegesen nagyobbnak tűnik majd, és mondjuk előnytelen tulajdonságait emeli ki a kombináció.

És egyébként nem csupán az öltözködéssel kapcsolatban volt ez a véleményem. Nekem például nagyon sokáig nem volt okostelefonom. Egész egyszerűen nem éreztem a szükségét annak, hogy egy ilyen készüléket vásároljak, mikor a „buta” telefonok pontosan tökéletesek voltak arra, amire használni akartam: az órát le lehetett olvasni róluk, sms-t lehetett írni, naptár volt rajtuk, és persze, ami a legfontosabb, telefonálni ugyanolyan tökéletesen lehetett velük, mint akármilyen másik készülékkel. Csak nemrég vásároltam egy okostelefont, mikor úgy éreztem, hogy már nem csupán azért vennék, mert divatos, hanem mert tényleg tök jó, hogy az ember magával tudja vinni az e-mailjeit, a fényképezőgépét, kameráját, sőt az egész internetet gyakorlatilag.

Nagyon sokáig így viszonyultam a klímához is.

Egy ideig divatos volt, hogy legyen annak klímája, aki megengedheti magának. Főleg a jobb márkákkal dicsekedtek, emlékszem, anno a bátyám teljesen ki volt kelve a képéből, mikor a feleségével beszereltették valami horribilis áron az első klímájukat. Szerintem, akármit is mondanak mások, annyira nem voltak azért elviselhetetlenek a nyarak, ha az ember odafigyelt a szellőztetésre meg a redőnyökre, teljesen elviselhető volt a legnagyobb hőség is. Éppen ezért, akármennyire is próbáltak meggyőzni az ismerőseim, hogy mennyire szuper dolog a klíma, nagyon sokáig nem voltam hajlandó még csak megfontolni sem az elképzelést. Én teljesen jól bírtam a hőséget, nem zavart a legnagyobb nyári kánikula sem. Csak taktikusan kellett szellőztetni meg nappalra leengedni a redőnyt, és nem volt az égvilágon semmi probléma. Még menőbbnek is éreztem magam, hiszen úgy gondoltam, rengeteget spórolok így a bátyámhoz képest például, aki egyébként pont ugyanolyan jól bírta a meleget, csak szeretett volna felvágni.

Aztán, néhány éve, kezdtek egyre forróbbak lenni a nyarak, és én egyre nehezebben viseltem a hőséget. Már nem segített a jól kifundált szellőztetős módszerem, és a redőnyt is hiába engedtem le nappalra, valahogy kezdett olyan ereje lenni a napnak, hogy már nem lehetett normális hőmérsékleten tartani a szobákat, állandóan forróság volt a lakásban. Ekkor kicsit megértettem a bátyámékat, neki ugyanis a felesége viseli rosszul a meleget. Mármint tényleg nagyon rosszul, és rájöttem, hogy valószínűleg inkább miatta, mintsem felvágásból vásároltak végül klímát.

Végső soron elhatároztam, hogy nekem is szükségem van klímára, ugyanúgy, mint ahogy azt is elhatároztam anno, hogy most már kell nekem az okostelefon. Mivel egyébként nem igazán értek a technikai részletekhez, a bátyámhoz fordultam segítségért. Ő a fabianklima.hu weboldalt ajánlotta, mondván, ők is nemrég cserélték le a régi klíma berendezésüket, amely fölött már eljárt az idő, és ő a fabianklima.hu weboldalról rendelt. Kérdeztem is, hogy mi olyan különleges ebben a bizonyos Fábián Klímában, hogy ennyire ajánlja. Hiszen rengeteg céget lehet találni az interneten, ha rákeres az ember. A bátyám mondta, hogy ő nagyon meg volt elégedve a Fábián Klíma embereinek munkájával, szerinte sokkal jobban dolgoztak, mint az a cég, akikkel azelőtt intézte a klímájuk beszerelését, arról nem is beszélve, hogyha szétnézek az oldalukon, akkor látni fogom, hogy folyamatosan jobbnál jobb akcióik vannak. Arról nem is beszélve, hogy ha az ember tőlük vásárol klímát, a beszerelés is sokkal olcsóbb. Összességében tehát anyagilag is jobban megéri a fabianklima.hu oldalról választani berendezést, ráadásul pedig ugye a munkájukkal is elégedett lehet az ember.

Ilyenformán tehát némi nézelődés, és a bátyámmal történő újabb konzultációk után ki is választottam egy klímát a fabianklima.hu oldalról és meg is rendeltem. Nagyon vártam a napot, hogy beszereljék. A bátyámnak igaza volt, tényleg nagyon kedvesek voltak, gyorsan és szépen dolgoztak, valamiért én attól tartottam, hogy nagyobb felfordulással fog járni ez az egész. Végül azonban hamar végeztek, és gyönyörű munkát hagytak maguk után. Már alig várom, hogy kipróbálhassam az új klímát a nyári forróságban, és a legnagyobb kánikulákban is olyan jól tudjak aludni, mint a tavaszi vagy őszi kellemes hőmérsékletben!