Megismerkedtem a mostanában annyira divatos hangtálakkal

Divat nem csak az öltözködés vagy a lakberendezés területein belül létezik. Az étkezési szokások, a szabadidős programok, de még az éppen népszerű sportágak terén is megfigyelhető egy trend. Valamit hirtelen felkapnak az emberek, népszerű lesz az adott dolog néhány évig, aztán eltűnik a süllyesztőben. Éppen ezért nem szoktam követni a divatot semmilyen téren, mert én az örök klasszikusokban hiszek és abban, hogy ami nekünk tetszik és jól esik, azt szeressük, ne azt, ami éppen divatban van. Éppen emiatt nem is próbáltam ki eddig a manapság hatalmas népszerűségnek örvendő jógát és meditációt.

Mindenki jógázik és meditál

A belvárosban már – kis túlzással – minden sarkon nyílt egy jógastúdió, hirtelen mindenki jógázni kezdett, elárasztották az internetet a jógázós videók és posztok, már a kutyákat is jógáztatják és ha véletlenül azt találja mondani az ember, hogy ő úszni szokott, vagy netán röplabdázni, csak húzzák az emberek a szájukat, hogy bezzeg a jóga… Nekem ezek alapján rendkívül ellenszenves volt az egész jóga téma, de még a hozzá kapcsolódó meditáció is. A barátnőim sorra mesélték lelkendezve, hogy beiratkoztak jógastúdióba, eljárnak meditálni, már otthon is meditálnak, mennyire szuper, jaj, de szeretik. Én meg csak bólogattam, hogy egészségükre, amíg el nem vitt az egyikük magával. Akaratom ellenére történt a dolog, de utólag nagyon hálás vagyok érte.

Első találkozásom a hangtálakkal: első hallásra szerelem

Maga a jóga óra nem volt annyira nagy szám nekem, a különböző testtartások és nyújtások nem hoztak akkora izgalomba, mint az internet szerint illett volna, és mint a környezetemben láthatóan mindenki mást. Túléltem, elvoltam, próbálkoztam, de nem tetszett meg a dolog. Aztán amikor a meditáció részhez értünk az óra végén, a jógaoktató elővett egy közepesen nagy, mozsárra emlékeztető valamit, amiben elkezdett húzkodni egy ütő szerű dolgot és olyan csodás hang töltötte be az egész termet, amilyet én még soha nem hallottam. Gyorsan meg is kérdeztem a barátnőmet, hogy mi az a dolog, de ő csak lepisszegett, hogy majd az öltözőben elmondja. A meditáció egyszerűen fantasztikus volt, annyira jól kitisztította az elmémet, ellazított és segített az igazán fontos dolgokra koncentrálni. Az egész napos stressz után ez nagyon jó érzés volt és ez főleg a hangtálak hangjának volt köszönhető. Megtudtam ugyanis, hogy a furcsa, mozsárra emlékeztető valamit hangtálnak hívják és a tibeti kultúrából került ide hozzánk.

nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak

Az életem része lett a meditáció

A hangtálakat már nagyon régóta használják a meditációhoz, a hangjuk segít az ellazulásban és a relaxációban, stresszoldó zenének is tökéletesek. A jóga óra után egész este olyan videókat keresgéltem az interneten, amikben hangtálak voltak. Nem tudtam betelni a hangjukkal és elhatároztam, hogy adok a meditációnak egy esélyt, hátha be tudom építeni az életembe és a mindennapjaim részévé válik majd. EZ többé-kevésbé sikerült, nem mondom, hogy minden nap szoktam meditálni, de hetente 4-5 alkalommal igen. Ilyenkor leülök a nappaliban kiterített matracra valamilyen kényelmes ruhában, elindítom valamelyik hangtálas videómat és szépen lassan hagyom, hogy az elmém kitisztuljon és távozzon belőlem minden feszültség. Ezt szerencsére könnyű kivitelezni, mert egyedül élek, a szomszédokhoz pedig nem hallatszik át a hangtálak hangja. Amióta rendszeresen meditálok, azt vettem észre magamon, hogy sokkal tudatosabban élem az életemet, kevésbé folyok szét a mindennapokban, nem vagyok szétszórt, nem kapkodok és több szabadidőm marad a hobbijaimra és a pihenésre.

Hamarosan érkezik a saját hangtálam

Ezek a pozitív tapasztalatok valamennyire általánosak, több barátnőm is beszámolt már hasonlóról. Nekik a meditáció és a hangtálak hangja a jógához kapcsolódik, de nekem valahogy a jóga mindig kimarad, csak a meditációt csinálom meg. Annyira beleszerettem a meditálásba, hogy elkezdtem szemezni a hangtálakkal. Élőben sokkal szebb hangja van egy hangtálnak, mint videón, ezt tapasztaltam a jógastúdióban. Plusz nem elhanyagolható az a tény sem, hogy dekorációs elemnek sem utolsó egy hangtál, nagyon szépen mutat a polc vagy a szekrény tetején. Az interneten való keresgélés eredménye az lett, hogy rendeltem magamnak egy tibeti hangtálat a nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak weboldalról. Azért annyira nem eresztettem el magam, nem egy kézzel készült, gyönyörű darabra ruháztam be, hanem egy géppel készítettre. A kézzel készült daraboknak szebb a hangja, de szerintem annyira nincs jó hallásom, hogy a két hangtál hangja között különbséget tegyek. Most reménykedve várom a csomagomat, remélem, hamar ideér majd és nem fogom megbánni a vásárlásomat. Be kell ismerjem, engem is beszippantott a divat világa, áldozatul estem a manapság egyre divatosabb hangtálas meditáció trendnek.